Internet društvo Srbije raspisuje otvoreni poziv za zainteresovane građane da učestvuju na projektu Bolji vazduh gradjanima i instaliraju svoj uređaj za merenje kvaliteta vazduha – Klimerka. 

Klimerko je pristupacan (low-cost) uređaj za merenje kvaliteta vazduha, koji meri PM1, PM2,5 i PM 10 čestice u vazduhu, kao i vlažnost vazduha, pritisak i temperaturu. Ono što je važno jeste da uređaj morate držati ili na terasi ili u dvorištu, i da uređaj morate povezati na WIFI mrežu kako bi podaci koje uređaj prikuplja bili vidljivi na platformu. Na svakih 15  minuta, podaci koje uređaj prikupi se ažuriraju na otvorenoj platformi www.vazduhgradjanima.rs/ i www.klimerko.org na kojoj svi građani Srbije mogu videti podatke o kvalitetu vazduha sa lokaliteta gde je uredjaj instaliran, a koje su prikupili svi Klimerko uređaji koji su prikačeni na WIFI i povezani na platformu.

Projekat se sprovodi u okviru Svet kakav želiš programa podrške telefonskog operatera A1. Pravo na učešće imaju  građani koji žive na istoku i jugoistoku Srbije (Podunavski, Braničevski, Borski, Zaječarski, Toplički, Nišavski, Pirotski, Jabličanski i Pčinjski upravni okrug).

Konkurs je otvoren do 1.oktobra 2021. Prvih 40 stanovnika sa ovog područja koji ispunjavaju sve uslove obavezaće se da iste postave do kraja oktobra 2021.

Kako biste učestvovali u projektu i instalirali svoj uređaj, morate popuniti upitnik koji se nalazi na ovom linku.