Šestu godinu zaredom realizovan je DESCON, tehnološko ekološki hakaton, sa temom Klimatske promene, održivost i low tech, ali ove godine prvi put u onlajn okruženju. Kao neko ko gradi i open source zajednicu, mi smo tokom konferencije koristili Big Blue Buton, server otvorenog koda, na kome smo formirali sobe i napravili program za 5 dana, sa celokupnim trajanjem od oko 15 sati. Dodatno Kripto-rebus takmičenje trajalo je 24h. 

Za sam događaj zainteresovalo se 157 registrovanih korisnika, dok je oko 50% prošlo kroz sve dane konferencije. U program su bili uključeni veoma istaknuti svetski eksperti, istraživači i umetnici koji su predstavljali svoja razmišljanja, ideje i dostignuća, poput Joane Moll, Voje Antonića, Vladana Jolera, Jarri Arrkoa i druge. Organizovali smo i dve radionice:

  • Feminist Futures, koju su moderirale Katrin Fritsch i Helene von Schwichow sa MOTIF Instituta za Digitalnu kulturu. Radionica je imala 8 polaznica koje su imale zadatak da osmisle narativ o budućnosti interneta iz ženskog ugla.
  • Druga radionica, koja je organizovana uživo sa prenosom preko Zoom platforme, bila je fokusirana na Klimerka – uređaj za merenje kvaliteta vazduha, i njegovo sastavljanja na licu mesta. Radionici je prisustvovalo 6 ljudi, što je bio maksimalni dozvoljeni broj u zatvorenom prostoru.

Istaknuti partner ove godine bio nam je PSSOH (Aplikacija i primena slobodnog softvera i hardvera) konferencija Elektrotehničkog fakulteta koji je veoma doprineo tome da se radionica “Kako da napraviš svog Klimerka” održi u jednoj od laboratorija fakulteta. Za potrebe radionice, obezbedili smo sav neophodan hardver i softver kako bi svako imao svoje delove za sastavljanje uređaja.

Okupljena zajednica oko Klimerka nastavlja konstantno da se širi, dok je sve više ljudi zainteresovano za plug n play uređaj. 

Aktivnosti koje su se dešavale tokom konferencije su snimljene i biće dostupne na DESCON YouTube kanalu u okviru DESCON 6.0. ONLINE EDITION liste. Realizaciju DESCON-a su i ove godine pomogli i podržali različiti interni i spoljašnji saradnici, kao i članovi Internet društva Srbije, Haklab Beograd i Cryptoparty.rs. Veoma smo zahvalni RNIDS-u i .ME što su kao sponzori podržali razvoj DESCON-a i ove godine, i pomogli u tome da se formira ovaj petodnevni onlajn događaj.

Ove godine zbog nismo dodeljivali nagrade za najbolji projekat, ali smo organizovali već tradicionalno “Capture the Flag” takmičenje koje je trajalo 24h, i gde je ekipa Rough Boys odnela prvo mesto i primila sastavljenog Klimerka kao jednu od nagrada.