Sedmu godinu za redom održan je još jedan Deskon, multidisciplinarni događaj i tehnološko ekološki hakaton, koji se ove godine bavio temama mapiranja, mernog osluškivanja i predikcije. Fokus nam je i ove godine ostao na klimatskim promenama i debatama oko spašavanja sveta uz pomoć tehnologije.

Događaj je održan u Impact hub prostoru, kao i prethodnih godina,  u Makedonskoj ulici i samom centru Beograda. Za razliku od prethodnih događaja koji su uglavnom bili rezervisani za jesenji period, ovaj put smo obeležavali proleće 28. i 29. maja, pri čemu smo ugostili nešto više od sto posetilaca u oba dana. Sa četrnaest predavača i saradnika, dvanaest predavanja i dve radionice, ovogodišnji Deskon vidimo kao uspešan. Korišćenje lajvstrim tehnologije kako bismo napravili hibridni događaj i prilagodili se zainteresovanima sa drugih lokaliteta je pojačao predviđeni budžet, s toga je Deskon 7.0. veoma ambiciozno realizovan.

U subotu ujutro, od 10 sati, događaj je počeo sa tradicionalnom dobrodošlicom uz kafu i osveženje od strane Željke Dezire Milošević, osnivačice Deskon-a i predsednice Internet društva Srbije. Nakon toga usledilo je key-note predavanje od strane dr Majkla Kaltolfena – najznačajnijeg predavača u okviru konferencije, naučnika za zaštitu životne sredine, sa preko 30 godina iskustva. On nam je govorio o otvorenom modelu citizen-science distribucije. Predavanje je ostavilo odlične utiske kod posetilaca, a sa Majklom smo kasnije uradili intervju kako bi sa nama podelio svoje perspektive i u drugom formatu. Ekipa iz Haklaba Beograd najavila je Capture the flag takmičenje koje je trajalo do kraja događaja i imalo veliki odziv. Formirano je 16 onlajn timova koji su rešavali rebuse i zagonetke 24 sata. Pobednik takmičenja je osoba ženskog roda, koja je želela da ostane anonimna. I ove godine imali smo tri nagrade, a Olivia Solis je takođe tradicionalno proglasila pobednike. Larisa Vunderlih, dizajnerka i vizuelna umetnica iz Berlina koja objedinjuje analitičko mišljenje i vizuelnu snagu. Ona donosi visoku stručnost kroz sve korake procesa dizajna: istraživanje, izradu prototipa i estetiku i u okviru svoje profesionalne prakse održala je radionicu o vizuelizaciji podataka na kojoj je bilo sedam zainteresovanih polaznika. Sprovela ih je kroz softvere, pristupe i modele koje koristi pri rešavanju svakodnevnih zadataka i inspirisala sa nekim novim idejama. Profesor umetnosti, dizajna i medija dr Alesandro Ludoviko sa Univerziteta u Velikoj Britaniji, pričao nam je o Neural magazinu i ključnim diskursima na “Climate resistance” temu ili otporu klimatskim promenama, kako je to uopšte moguće odnosno, etički pravilno, i kakvo je iskustvo koje stoji iza održivosti renomiranog dvadesetogodišnjeg magazina, a čiji je naš gost glavni i odgovorni urednik. Ovo predavanje je svojim kreativnim pristupom ulepšalo popodne posetilaca koje je usledilo nakon pauze za ručak. Martin Bricelj Baraga, direktor MoTA (Museum of Transitory Art) muzeja i ko-osnivač Neural grupe, nagrađivani medijski umetnik i kustos koji stvara interaktivna dela i skulpture koje istražuju prostore između životne sredine, prirode, tehnologije i ljudi. Često velika, njegova dela se mogu videti u javnim prostorima ili u nesvakidašnjim arhitektonskim kompleksima. Pričao nam je o Cijanometru – uređaju koji meri nivo plavetnila neba. Njegovo predavanje (zatvorila je Željka Milošević) koja je najavila kratku pauzu i predavanje Vladana Jolera, profesora sa Fakulteta tehnoloških nauka u Novom Sadu -a i ko-osnivača SHARE fondacije o novom ekstravizmu. Paralelno je Vanja Stanić, mladi programer i pobednik Deskon-a 2018. sa Klimerkom kao najboljim DIY proizvodom, držao baš radionicu “Kako napraviti svog Klimerka” koja je trajala oba dana. Ovako smo zatvorili prvi dan Deskon-a.

Drugi dan je počeo sa dr Janom Krasnim, koji je profesor na Tehnološkom univerzitetu u Berlinu i nekadašnji profesor Filološkog fakulteta u Beogradu koji se fokusira na multimodalnu analizu diskursa, studije medija (naročito medijske etike) i studije infrastrukture.i njegovim predavanjem o softveru baziranom na veštačkoj inteligenciji koji prepoznaje govor mržnje i njegovom pohranjivanju novim podacima. Potom su studenti Elektrotehničkog fakulteta Mihajlo Pavlović i Jovan Sandić preuzeli mikrofon i razgovarali sa nama na temu Right to repair. Nakon njih slušali smo Ivana Jelića, pragmatičara slobodnog softvera i stručnjaka za medije, zainteresovanog za otvorene razvojne modele za digitalnu transformaciju, koji je kroz light talk napravio paralelu između otvorenih softvera i slobode govora. Nakon njegovog predavanja još dvoje studenata elektrotehničkog fakulteta – Filip Starčević i Marina Zlatković, predstavili su hardversko i softversko rešenje za merenje zagađenosti vazduha koje je inspirisano Klimerkom, odnosno predstavlja njegovu nadgradnju jer sadrži i prečišćivač vazduha. Od Deskon-a su dobili jedan uređaj kako bi dalje razvijali svoje rešenje, a u planu je uskoro organizovanje i radionice. Vanja Stanić je u nedelju nakon pauze za ručak predstavio Klimerko Pro rešenje na kome dizajnerski tim radi već izvesno vreme, sa poboljšanim dizajnom i novim senzorima. Kraj je bio rezervisan za predavanje Denija O’Brajana na temu “Sačuvati svet kao…” i uključenje Džoane Gordon Kejsi, profesorke sa fakulteta fizike i inženjerstva Fort Lewis College sa kojima smo imali onlajn saradnju, pri čemu nam je predstavila analizu na kojoj su studenti radili u Americi tokom trajanja Deskon-a. U poslednjim minutima bila je dodela nagrada. I ove godine su tri tima sa Capture the flag  takmičenja osvojila Bitkoin, monero i kartu za hakaton.

Nakon završetka događaja, usledilo je neformalno druženje posetilaca u Zaokret baru u Cetinjskoj ulici, gde su se dodatno razmenila neka nova i specifična iskustva. Ovime je zatvoren Deskon 7.0.

Kompletan lajv strim događaja za oba dana možete pronaći na jutjub kanalu Deskon konferencije, ili na ovom linku.

Fotografije smo okačili na Fliker i ovde su dostupne.

Izradili smo i dva videa (I, II) sa kojima smo se potrudili da dočaramo budućim posetiocima zbog čega su dešavanja kao što je Deskon važna.