Drago nam je da možemo da saopštimo da je 62 nova korisnika dobilo svog Klimerka u okviru projekta „Građani za čist vazduh – od merenja do čistog vazduha” koji je započeo 15 novembra 2021.  Projekat realizujemo zahvaljući „Fondaciji za Otvoreno društvo“ koja nam je omogućila da dodatnih 125 građana, od preko 200 koji su se prijavili putem javnog poziva i registrovali putem sajta www.isoc.rs,  dobije mogućnost da instalira uređaj na svom mestu prebivališta. 

Dodatni Klimerko uređaji su stigli u preko 29 gradova širom Srbije: Bor, Bosilegrad, Vranje, Niš, Pirot, Surdulica, Kučevo, Požarevac, Kostolac, Kragujevac, Kruševac i mnogi drugi. Iskustva građana su više nego dobra, Klimerko je nekim građanima lak za instalaciju a svako kome je bila potrebna pomoć oko sastavljanja i aktivacije uređaja na raspolaganju je svakodnevno bio naš korisnički servis.  Građani su dobili uređaj potpuno besplatno, a jedina obaveza je da uređaj postave na svoje natkrivene terase i balkone i nakon aktivacije drže uključenog 24 meseca od početka  projekta.  

Na internet adresi www.klimerko.org svi građani Srbije mogu videti podatke o kvalitetu vazduha sa svih lokaliteta na kojima je uređaj do sada instaliran. Takodje sva merenja mogu pratiti i preko mobilne aplikacije Vazduh Gradjanima.

Dugoročni cilj projekta je da se doprinese podizanju svesti građana o štetnosti zagađenog vazduha i da doprinese njihovom daljem angažovanju i borbi za promenu lokalnih politika, odnosno smanjenju rizika otrovnog zagađenja kroz adresiranje glavnih zagađivaca vazduha.