Izvor: Politika

 

Stanovnici Južne Koreje uživaju u najbržem mobilnom internetu, s protokom od 41,34 megabita u sekundi, što je tri i po puta brže nego u SAD. Najsporije se učitava sadržaj u Avganistanu – oko 2,2 megabita u sekundi. Srbija je negde na sredini tabele od 95 zemalja s prosečnom brzinom od oko 9,8 megabita u sekundi, što je među najnižim brzinama u regionu. Od zemalja u okruženju najbolje se kotira Mađarska (26 megabita u sekundi), na visokom trećem mestu u svetu, iza Singapura (31,19).

 

Što se regiona tiče, iza Mađarske sledi Hrvatska sa 16 megabita u sekundi, Bugarska i Rumunija sa oko 13, dok je lošija jedino Bosna i Hercegovina, gde je prosečna brzina interneta oko 5,61 megabit u sekundi. Premijer Aleksandar Vučić je početkom avgusta, predstavljajući državnu strategiju razvoja interneta, najavio da će do 2020. godine Srbija imati internet po brzini i kvalitetu sličan onome u kojem uživaju građani u zapadnoj Evropi.

Kad je reč o mobilnom prenosu podataka, najnoviji izveštaj pokazuje da smo od nekih zemalja poput Holandije, Danske i Norveške još daleko, dok je u Irskoj i Poljskoj mobilni internet tek malo brži nego u Srbiji. Ako je za utehu, imamo brži pristup mobilnom internetu u odnosu na velike zemlje kao što Rusija i Brazil. Ni Sjedinjene Američke Države ne mogu baš da se pohvale rezultatima jer su, sa oko 12 megabita u sekundi, zauzele tek 40. mesto.

Izveštaj „Stanje mobilnih mreža u svetu”, prvi koji je ova kompanija objavila, sastavljen je na osnovu podataka skupljenih od maja do jula ove godine na osnovu podataka s njihove aplikacije „OpenSignal”, koja omogućava korisnicima da provere odakle dobijaju signal i eventualno poprave kvalitet veze. Obuhvaćeno je oko 825.000 korisnika u 95 zemalja, izuzimajući od zemalja u okruženju BJR Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju. Podaci za Srbiju ne obuhvataju korisnike s Kosova i Metohije.

Na posebnoj tabeli, koja meri udeo proveden na vaj-faj mrežama, Srbija se visoko kotira. Bežičnu vezu za pristup internetu najviše koriste Holanđani, s više od 70 odsto udela u svim internet konekcijama, a Srbija je na 15. mestu sa oko 58 procenata. Internet signalom mobilne mreže (3G ili boljim) pokriveno je 77 odsto populacije naše zemlje, a bežični internet je najkorišćeniji oblik veze u Srbiji.

Očigledno postoji veza između pokrivenosti 3G i 4G signalom i upotrebe vaj-faja. Na primer, Bosna i Hercegovina i Trinidad i Tobago na dnu su liste po brzini, a među prvih pet po vremenu provedenom na bežičnom internetu. Holandija je na prvom mestu po upotrebi vaj-faja iako ima odličnu brzinu mobilnog interneta, a objašnjenje može da bude to što ova zemlja ima prilično dobru vaj-faj infrastrukturu na javni mestima, komentarišu informatički stručnjaci.