Evropsko okupljanje Internet Društva u Sofiji

 

Autor: Nikola Todorović

 

U poslednjih nekoliko meseci Internet Društvo Srbije je bilo aktivno u nekoliko projekata kao što su organizacija tribine  “Borba za neutralnost Interneta” [ https://www.facebook.com/novaiskra/videos/1790034857681383/ ] i organizacija nekoliko Kriptoparti radionica [ https://cryptoparty.rs/dogadjaji.html ], a jedna od aktivnosti je bila i učestvovanje na evropskom okupljanju Internet Društva u Sofiji, Bugaskoj 24. I 25. aprila. U nastavku ovog teksta upoznaćemo Vas sa najbitnijim detaljima sa ovog okupljanja.

 

Okupljanju u Sofiji je prisustvovalo 24 predstavnika lokalnih ogranaka Internet Društva (eng. Internet Society chapters), pet predstavnika Internet Društva, kao i jedan predstavnik Bugarske vlade. Cilj ovog okupljanje je bio da se podele iskustva i uspesi lokalnih organaka u poslednjih godinu dana i prezentuju kampanje kojima će Internet Društvo posvetiti najviše pažnje u tekućoj godini.

 

Okupljanje je započeto predstavljanjem svih učesnika, nakon čega je svako dobio priliku da podeli sa prisutnima glavna dešavanja i akcije koje su sprovedene od strane lokalnog ogranka, a malo više prostora za predstavljanje su dobili Švajcarski, Ukrajinski i Francuski ogranak. Švajcarski ogranak je uspešno sarađivao sa projektom PEP (eng. Pretty Easy Privacy) [  https://www.pep.security/ ] čiji je glavni cilj da pojednostavi enkripciju komunikacije kako bi je približili većem broju korisnika. Predstavnik Francuskog ogranka je govorio o njihovom projektu E-Bastilja [ https://ebastille.org/ ], dok je Juri Kargapolov predstavio nedavno pokrenut IoT SIG (eng. Internet of Things Special Interest Group). Prvi dan okupljanja je završen predstavljanjem „Iza mreže“ programa(eng. Beyond the Net) [ https://www.internetsociety.org/beyond-the-net ] za finansiranje projekata lokalnih ogranaka Internet Društva.

 

Drugog dana predstavnici Internet Društva su imali priliku da upoznaju prisutne sa četiri glavne kampanje na kojima će Internet Društvo raditi u ovoj godini, te četiri kampanje su:

 

– Mreže Zajednica

– Sigurnost IoT uređaja

– MANRS

– Upravljanje Internetom

 

U trenutku kada približno polovina svetske populacije ima mogućnost da koristi internet, kampanja „Mreže Zajedinca“ (eng. Community Networks) [ https://www.internetsociety.org/issues/community-networks/ ] želi to da omogući i drugoj polovini koja živi u ruralnijim krajevima zemlje. Na događaju su posebno izdvojeni uspesi ovog projekta u Kirgistanu i Gruziji čemu su mogli da posvedoče prisutni predstavnici ogranaka tih država.

 

Broj IoT uređaja (eng. Internet of Things) [ https://www.internetsociety.org/iot/ ] u svetu nezaustavljivo raste i dovodi do sve većeg ugrožavanja privatnosti i sigurnosti korisnika. Internet Društvo je prepoznalo da se rešenje ovog problema može postići poverenjem u dizajn, tj. ako bi proizvođači IoT uređaja poštovali pravila  [ https://www.otalliance.org/system/files/files/initiative/documents/iot_trust_framework6-22.pdf ] propisana od strane OTA (eng. Online Trust Alliance) imali bi mnogo sigurnije uređaje. Kampanja bezbednost IoT uređaja ima zadatak da utiče da što veći broj proizvođača počne da primenjuje ta pravila prilikom proizvodnje IoT uređaja.

 

MANRS (eng. Mutually Agreed Norms for Routing Security) [ https://www.manrs.org/ ] ili usaglašene norme za sigurnost rutiranja, kampanja koja nije pokrenuta od strane Internet Društva, ali koja zbog svoje važnosti zaslužuje svu podršku Internet Društva. MANRS unapređuje sigurnost i pouzdanost globalnog Internet ruting sistema definišući jednostavne, ali konkretne akcije koje mrežni operateri moraju da sprovedu kako bi se to postiglo.

 

Poslednja kampanja prezentovana na događaju je bila o upravljanju Internetom (eng. Internet governance) [ https://www.internetsociety.org/issues/internet-governance/ ] i na koji način pospešiti usvajanje modela više zainteresovanih strana (eng. Multi-stake holder model) na Internetu. [ https://www.internetsociety.org/resources/doc/2016/internet-governance-why-the-multistakeholder-approach-works/]