U vremenima kada građani sve više brinu zbog zagađenja vazduha, Internet društvo Srbije razvilo je platformu za praćenje kvaliteta vazduha u delovima istočne i jugoistočne Srbije u kojima nema dovoljno uređaja za merenje. Projekat Bolji Vazduh građanima okupljen je oko ideje da unapredi i obezbedi distribuciju „low-cost“ uređaja za merenje kvaliteta vazduha, pod nazivom „Klimerko“, koji na svakih 15 minuta meri koncentraciju štetnih čestica u vazduhu, uz pomoć koga je takođe moguće sačiniti širu bazu otvorenih podataka o kvalitetu vazduha u Srbiji. Projekat je namenjen svim građanima, a posebno lokalnim samoupravama gde ne postoje državne stanice za merenje kvaliteta vazduha.

Kompanija A1 Srbija pokrenula je program „Svet kakav želiš“ sa željom da doprinese oblastima u društvu koje se trenutno suočavaju s najvećim izazovima. Oslabljenom zdravstvenom sistemu je podrška potrebnija nego ikada, sistem obrazovanja se suočava sa ozbiljnim transformacijama, dok ekološka pitanja rastu na listi prioriteta za građane. Kako su istakli iz kompanije, u osnovi ove inicijative je ideja o pružanju podrške pojedincima koji imaju viziju kako da uz pomoć tehnologije pokrenu pozitivne promene i opšti boljitak čitave zajednice.

Sa druge strane, građani imaju priliku da pruže podršku njihovim poduhvatima za bolji svet kroz nekoliko klikova na sajtu svetkakavzelis.rs, gde se ujedno mogu dodatno upoznati sa odabranim idejama.

Projekte i organizacije su predložili i na osnovu šire selekcije odabrali istaknuti stručnjaci u svojim oblastima: Darko Soković, partner u regionalnoj organizaciji Propulsion; Vladimir Đurđević, meteorolog i profesor na Fizičkom fakultetu; Anđelka Grujičić, lekarka u oblasti javnog zdravlja i specijalistkinja socijalne medicine; Nemanja Đorđević, naučni komunikator i ekspert za obrazovne politike; Petar Laušević, koordinator edukativnih projekata Centra za promociju nauke i istraživač u Institutu “Vinča”; Tamara Kojić, pokretačica inicijativa Rok kamp za devojčice i Kilometar kose; novinar Galeb Nikačević, kao i Dušan Šaponja i Dušan Čavić, autori emisije Marka žvaka.

Tekst u celosti možete pročitati na: https://nova.rs/zena/lifestyle/pocinje-svet-kakav-zelis-glasajte-za-projekte-koje-ce-a1-srbija-podrzati-sa-10-miliona-dinara/