R Ladies Belgrade Meetup – Podaci o zagađenju vazduha: Kako ih prikupljamo, a kako vizualizujemo?

 

Prvi R Ladies meetup ove godine održaće se na temu podataka o zagađenju vazduha. Kao i svake prethodne zime, Beograd je i sada na listi najzagađenijih gradova.

Trenutno je u toku građanska inicijativa merenja kvaliteta vazduha i svi podaci koje naše sugrađanke i sugrađani prikupljaju dostupni su preko platforme https://vazduhgradjanima.rs/, a uskoro u otvorenom formatu i preko Portala otvorenih podataka (https://data.gov.rs/sr/). Želeli bismo da ovaj meetup okupi sve one koji žele da nauče da rade sa podacima u R-u, kao i one koji prikupljaju podatke o zagađenju vazduha.

Prvi deo meetupa će se fokusirati na vizualizaciju podataka o zagađanju vazduha u R-u, prezentaciju će održati Jovana Savić i Katarina Kosmina.  Fokus drugog dela meetupa biće diskusija o građanskom merenju kvaliteta vazduha – kako možemo da unapredimo trenutno prikupljanje i prikazivanje podataka? Diskusija se održava u okviru inicijative  „Vidljivi podaci za nevidljivi vazduh“, koji sprovodi Beogradska otvorena škola u saradnji sa Internet društvom Srbije i IoT kompanijom AllThingsTalk.

Meetup će se održati u Startit Centru Beograd, Savska 5, 30. januara (četvrtak) od 18-20h.

Inicijativa je podržana od strane projekta “Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti”, koji sprovode Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva.